سوغات اراک چیست؟
به گزارش وبلاگ صبوحا، اراک یکی از کلان شهرهای ایران است که به عنوان چهاردهمین شهر پرجمعیت ایران شناخته می گردد. این شهر سوغاتی های خوشمزه و صنایع دستی زیبایی دارد.
اراک یکی از کلان شهرهای ایران و بزرگ ترین شهر مرکز ایران است که مرکز استان مرکزی و شهرستان اراک به شمار می رود. اراک مساحتی برابر با 70 کیلومتر مربع دارد و ارتفاع آن از سطح دریا برابر با 1,743 متر است. اراک یکی از شهرهای بزرگ صنعتی ایران است و بسیاری از کارخانه ها در این شهر قرار دارند. در این مطلب به سراغ سوغاتی های خوشمزه و صنایع دستی زیبای این شهر رفته ایم تا در کنار بازدید از جاهای دیدنی اراک، به خرید از بازارهای متنوع این شهر بپردازید. با ما همراه باشید تا با محصولات شهر اراک بیشتر آشنا شوید.
خوراکی ها
انار
انار یکی از اصلی ترین محصولات استان مرکزی و شهر اراک و بعلاوه شهر ساوه است. انار ساوه بدون شک از مرغوب ترین انارهای کشور است که انواع مختلفی دارد. فصل برداشت انار از اوایل پاییز تا اواخر آن است و در ساوه هرساله جشنواره انار برگزار می گردد.
گردو
یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی اراک و شهرهای استان مرکزی، گردو است. در بسیاری از باغ های روستاهای اطراف اراک باغ های گردو به وفور یافت می شوند و گردوهای این شهر، یکی از مرغوب ترین انواع گردو کشور است.
نان فطیر
نان فطیر از نان های سنتی ایران است. نان فطیر اراک در سفره های نوروزی این شهر از قدیم جا داشته و هنوز هم استفاده می گردد. نان فطیر اراک بدون هیچ خمیرمایه ای عمل می آید و بهروش های سنتی پخت می گردد. در واقع نان فطیر، نوعی نان شیرمال است که روی آن با زردچوبه زده می گردد و در مقدار های کوچک در تنور پخت می شوند.
شیرینی گوش فیل
شیرینی گوش فیل یکی از شیرینی های شهر اراک است که به علت نوع پخت و مواد اولیه آن بسیار ترد است و خوردن آن به عنوان عصرانه در کنار چای بسیار دل نشین است. شکل این شیرینی شبیه به گوش فیل است.
انگور و کشمش
در اطراف اراک، تاکستان های بسیاری وجود دارد و بیش از 20 درصد از احتیاج کشور به انگور از تاکستان های اطراف اراک تأمین می گردد. روستای هزاوه در اراک یکی از مهم ترین روستاها در زمینه برداشت انگور است. از انگور فراورده هایی نظیر شیره انگور، شربت انگور، سرکه انگور، مویز و سرکه شیره تهیه و فروخته می گردد.
جوزغند
جوزغند نوعی شیرینی محلی شهر نراق است که در شهر اراک و سایر شهرهای استان مرکزی دیده می گردد. تهیه جوزغند کار سختی است و 15 روز زمان می برد و یکی از گران ترین شیرینی های محلی است. جوزغند از میوه ای به نام آلگ تهیه می گردد. آلگ میوه ای هم خانواده هلو است که طعمی ترش و شیرین دارد.
ساخت جوزغند یک کار گروهی بین بانوان نراقی است. برای درست کردن این شیرینی، میوه را پوست می نمایند تا سه روز در پشت بام آفتاب بخورد و خشک گردد، سپس هسته آن را خارج می نمایند و یک روز دیگر در آفتاب می ماند، بعد داخل این میوه را با مواد مخلوط تشکیل شده از مغز بادام، شکر، هل، مغز هسته زردآلو و خاک قند پر می نمایند. این شیرینی لذیذ در لیست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است.
صنایع دستی
فرش
فرش ساروق یکی از محبوب ترین سوغاتی های اراک است که آوازه ای بلند دارد. ساروق در واقع روستایی در 50 کیلومتری اراک است که به فرش های دستباف جهانی مشهور است. فرش های اراک به سه دسته محال، مشک آباد و ساروق تقسیم می گردد که همه آن ها زیرپوشش فرشی به نام ساروق می رود که نشان از اهمیت فرش ساروق دارد. یکی از دلایل جهانی شدن فرش ساروق، نوع بافت و گره آن و رعایت استاندارها در بافت است.
گیوه
گیوه سنجان از صنایع دستی شهر اراک است. سنجان روستایی در دامنه کوه قصبه است که باغ های گردو فراوانی دارد. گیوه، نوعی از کفش یا پاپوش اصیل ایرانی است که در فصول گرم و خنک استفاده می شده است. اکنون تنها در بعضی از شهرستان ها و روستاها از آن استفاده می گردد. گیوه راست و چپ ندارد و به علت استفاده از نخ و بافتی پارچه ای، پا در آن عرق نمی کند.
صنعت گیوه دوزی در اراک و استان مرکزی به عصر قاجار می رسد و امروز هم گیوه دوزانی در اراک و سایر شهرهای استان مشغول فعالیت هستند. تجربیات و نظرهای خود را در مورد سفر به اراک با ما و سایر کاربران وبلاگ صبوحا به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / کجارو / fa.wikipedia.org / ای نشات / false