خواص و مضرات سیرابی و شیردان که از آن بی خبرید
به گزارش وبلاگ صبوحا، شاید شما از آن دسته افرادی باشید که با شنیدن نام سیرابی و شیردان دماغتان را چین می دهید و ابروهایتان را درهم می کشید. سیرابی و شیردان شکل جذابی ندارد و در هنگام پخت، بوی چندان مطبوعی نمی دهد. همین مسئله باعث می گردد که افراد زیادی از خوردن آن استقبال نکنند.
بیشتر افراد، به خاطر شکل و بوی این غذا، از خوردن آن صرف نظر می نمایند. سیرابی فواید زیادی دارد و سرشار از ویتامین و مواد معدنی ست. شما با قراردادن سیرابی و شیردان در فهرست غذاهایی که مصرف می کنید، می توانید از خواص متعدد این غذا برخوردار شوید. در ادامه این مقاله با فواید و مضرات سیرابی و شیردان آشنا خواهید شد.
سیرابی چیست؟
سیرابی و شیردان، آستر داخلی معده حیوانات نشخوارنماینده مانند گاو و گوسفند بوده و دارای بافت جویدنی ست. این گوشت، طعمی خنثی دارد و به راحتی می تواند طعم سایر موادی را که با آن پخته می گردد به خود بگیرد. به همین علت، به ویژه با گیاهان و سبزیجات معطر، از جمله سیر و پیاز، به خوبی جفت می گردد.
بعضی می گویند که طعم سیرابی و شیردان کمی شبیه به جگر است اما بافتی غلیظ تر و جویدنی دارد. این غذا وقتی ظرف دو تا سه ساعت پخته می گردد، بافتش به آرامی آغاز به نرم شدن می نماید. به همین علت اغلب در غذاهایی که مدت زمان طولانی تری احتیاج به پخته شدن دارند، مانند سوپ و خورش، یافت می گردد.
جدول ارزش غذایی سیرابی گوسفندی
اگر به جدول ارزش غذایی سیرابی گوسفندی نگاه کنید، متوجه می شوید که سرشار از پروتئین، سلنیوم، ویتامین B12، روی و به همراه مجموعه ای از ریزمغذی های مهم دیگر است. یکی دیگر از فواید سیرابی کالری کم آن است؛ به طوری که 100 گرم سیرابی و شیردان پخته شده 94 کالری دارد. مصرف این غذا به علت کالری پایین و داشتن مواد مغذی مختلف، در رژیم غذایی توصیه می گردد.
فواید سیرابی و خواص درمانی آن
خواص و فواید سیرابی برای سلامتی بدن و درمان بیماری ها سال هاست که از سوی پزشکان و متخصصان توصیه می گردد. سیرابی و شیردان در مقایسه با غذاهای گوشتی دیگر چندان پرطرف دار نیست. این ماده به علت خواص متعدد، ارزش این را دارد که به وعده های غذایی شما اضافه گردد. در ادامه به آنالیز فواید سیرابی و نقشی که در بهبود بعضی بیماری ها دارد، اشاره می کنیم.
1. سرشار از پروتئین
بدن ما برای فرایندهای حیاتی مانند ارتباطات سلولی، تعادل مایعات، عملکرد سیستم ایمنی و تعمیر و نگهداری بافت، به پروتئین احتیاج دارد. یکی از خواص سیرابی گوسفندی داشتن مقادیر زیادی از پروتئین است؛ به این معنی که تمام 9 اسیدآمینه ضروری بدن شما را دارد.
اضافه کردن غذاهای سرشار از پروتئین به رژیم غذایی، یک راه مناسب برای کاهش چربی اضافی بدن یا حفظ وزن سالم است. برای کاهش گرسنگی و جلوگیری از پرخوری، افزودن یک منبع پروتئینی مانند سیرابی و شیردان می تواند موثر باشد.
2. منبع غنی سلنیوم
یکی از فواید سیرابی، تامین حدود 17 درصد از سلنیومی که بدن ما در طول روز به آن احتیاج دارد، است. سلنیوم یک ماده معدنی کلیدی ست که به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن برای یاری به خنثی کردن رادیکال های آزاد و محافظت در برابر آسیب سلولی و بیماری های مزمن عمل می نماید.
پایین بودن اندازه سلنیوم در بدن با کاهش عملکرد ایمنی و زوال شناختی مرتبط است. برعکس، افزایش مصرف سلنیوم به طور بالقوه می تواند به پیشگیری از مسائل فراوری مثل، بیماری خودایمنی تیروئید و حتی انواع خاصی از سرطان یاری کند.
3. جلوگیری از کم خونی
یکی از فواید سیرابی، داشتن مقادیر فراوانی از ویتامین B12 است که به پیشگیری از کم خونی یاری می نماید. وقتی بدن شما کم خون است، گلبول قرمز کافی برای انتقال اکسیژن به اندام های شما را ندارد. این موضوع می تواند منجر به علائمی مانند ضعف و خستگی گردد.
بعضی از مطالعات نشان می دهند که دریافت مواد مغذی مانند B12 به وسیله غذا به جای مکمل ها ممکن است اندازه ریزمغذی هایی را که واقعا جذب می کنید، افزایش دهد. بعلاوه به بدن شما یاری می نماید تا از ویتامین ها و مواد معدنی به طور موثرتری استفاده کند.
4. خواص سیرابی برای لاغری
خوردن غذاهای سرشار از پروتئین می تواند به شما در کنترل اشتها و کنترل وزن یاری کند. سیرابی و شیردان در مقایسه با سایر منابع پروتئین حیوانی، کالری و چربی کمی دارد. مطالعات نشان داده اند که مصرف غذاهایی با پروتئین بالا در طول فرایند کاهش وزن می تواند در کاهش اشتها تاثیر زیادی داشته باشد.
5. تامین نماینده زینک
یکی از خواص سیرابی گوسفندی، تامین حدود 1.5 میلی گرم روی در هر وعده است. بدن برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی، بهبود زخم، لخته شدن خون، فراوری مثل، عملکرد تیروئید و انسولین، بینایی سالم و حس بویایی و چشایی مناسب، به روی احتیاج دارد. روی بعلاوه ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان را به عنوان یک آنتی اکسیدان و محافظ سلول های شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد، کاهش دهد.
مضرات سیرابی و شیردان
همان طور که از قدیم گفته اند هیچ گلی بی خار نیست، این گوشت هم در حالی که سرشار از مواد مغذی ست، دارای بعضی مضرات هم هست. مضرات سیرابی و شیردان در صورت خوردن مقادیر زیاد از این غذا، خود را بیشتر نشان می دهد. بهتر است قبل از اضافه کردن این غذا به رژیم غذایی تان از مضرات سیرابی و شیردان آگاهی داشته باشید.
داشتن کلسترول بالا
یکی از مضرات سیرابی و شیردان در مقایسه با سایر قطعات گوشت، کلسترول بالای آن است. یک وعده از این غذا می تواند تا 108 میلی گرم کلسترول داشته باشد که حدود یک سوم کلسترول مورد احتیاج کلی توصیه شده در روز است.
در حالی که بدن بسیاری از افراد می تواند کلسترول غذایی را با خیالی راحت پردازش نمایند، بعضی افراد واکنش شدیدتری به این شکل از کلسترول نشان می دهند. اگر کلسترول بالا دارید، قبل از افزودن این غذا به رژیم غذایی خود، با پزشک مشورت کنید.
مسائل جویدنی
یکی دیگر از مضرات سیرابی و شیردان، سفتی آن در صورت درست پخته نشدن و سختی جویدن آن است. کمبود چربی که باعث می گردد این گوشت، منبع پروتئین کم کالری بسیار خوبی باشد، پخت آن را سخت و بافت آن را لاستیکی می نماید. جویدن این غذا برای کسانی که دندان مصنوعی یا دندان های حساس دارند، ممکن است مسائلی ایجاد کند.
بالابردن فشار خون
برای تهیه سیرابی و ایجاد طعم مطلوب، معمولا از نمک زیادی برای پخت آن استفاده می نمایند و این یکی از مضرات سیرابی و شیردان به شمار میرود. به همین علت مصرف این غذا به افرادی که فشار خون بالا دارند، توصیه نمی گردد.
نحوه اضافه کردن سیرابی به رژیم غذایی
فواید سیرابی باعث می گردد که وسوسه شوید آن را به غذاهای مختلف اضافه کنید. در ادامه با ترکیب سیرابی با مواد غذایی مختلف آشنا می شوید.
- سیرابی و شیردان پخته شده را در تخم مرغ با سبزیجات تفت داده شده مخلوط کنید.
- سیرابی را با پیاز، کره و سبزی تازه ترکیب و آن را با نان سرو کنید.
- استفاده از سیرابی در غذاهای ایتالیایی قدمت فراوانی دارد. اگر امتحان کردن غذاهای ایتالیایی را دوست دارید، می توانید با ترکیب کردن سیرابی، گوجه فرنگی، پیاز، سیر و سبزی تازه، یک خورش سنتی ایتالیایی درست کنید.
- با ترکیب سیرابی با پیاز و شیر، می توانید طعم یک غذای کلاسیک بریتانیایی را بچشید.
جمع فواید و مضرات سیرابی و شیردان
همان طور که در بالا گفته شد، خواص سیرابی، داشتن مواد مغذی فراوان از جمله ویتامین B12، سلنیوم و روی است. افزودن این پروتئین با کیفیت بالا به غذاهای خوش طعم، ممکن است ضایعات مواد غذایی و هزینه ها را کاهش دهد. با این حال یکی از مضرات سیرابی و شیردان داشتن کلسترول بالا و طعم خاص آن است که شاید برای همه مجذوب کننده نباشد.
اگر آدم ماجراجویی هستید و دلتان ضعف می رود برای طعم های نو، حتما سیرابی و شیردان را امتحان کنید. خوردن سیرابی شما را یک قدم از طعم آشنای همیشگی دور می نماید و به دنیایی از طعم های نو هلتان می دهد.
منبع: اسنپ مارکت